Тужан призор из свемира: Аралско море скоро па нестало VIDEO

 Тужан призор из свемира: Аралско море скоро па нестало VIDEO 21.02.2018 09:20 | Агенција

Руски космонаут Антон Шкаплеров објавио је фотографију Аралског мора из свемира, на којој се види катастрофална судбина тог мора — његова укупна површина се у посљедњих неколико година драстично смањила.

Он је изразио жаљење што је ниво мора на граници између Казахстана и Узбекистана постао катастрофално низак, будући да је раније било доста веће, али се посљедњих 50 година смањило због смањеног дотока узрокованог хидрогеолошким радовима на ријекама притокама Аму Дарји и Сир Дарји.

Наиме, од 40-их година 20. вијека воде ових ријека се користе за наводњавање поља памука у Казахстану и Узбекистану, а с обзиром на то да се око 20 до 60 кубних километара воде годишње издвоји за наводњавање, ниво језера опадне за 20 до 60 центиметара годишње.

Резултат тога је да се укупна запремина језера од 1960. смањила за 80 процената, док је нарасли салинитет уништио скоро све облике живота у њему.

Због опадања нивоа језера дошло је до промјене локалне климе и изумирања многих биљних и животињских врста. То је довело и до пропасти риболова и индустрија које су биле повезане са њим, а некадашње луке данас се налазе и до 50 километара од садашње обале језера.

Од 1989. језеро је подијељено на Мало море на сјеверу и Велико море на југу, а ако се ништа не буде предузело, вјерује се да ће јужни дио језера нестати до 2025. Изградњом бране на сјеверу, дошло је до наглог раста нивоа воде у Малом мору.

Засад је Казахстан заинтересован за мјере за спасавање свог дијела Аралског језера уз помоћ кредита Свјетске банке, док Узбекистан сматра да је производња памука много значајнија.