Трио из Алкатраза је ипак преживио?

Б92
Трио из Алкатраза је ипак преживио?

Судбина Френка Мориса и браће Англин, Џона и Кларенса, најпознатијих бјегунаца из озлоглашеног Алкатраза, и даље је обавијена велом тајне. Легенде се испредају и данас, пола вијека од њиховог бјекства, а тим холандских научника је објавио студију која указује на то да је спектакуларна акција могла бити успјешна.

Бијег кроз тунел ископан кашикама, а затим кроз јаку морску струју залива Сан Франциска, помоћу 50 кабаница претворених у чамац, импровизованих весала и хармонике умјесто пумпе за воду звучи потпуно немогуће, али истраживање тима који је предводио научник Ролф Хут предвидјело је и другачији исход.

Хутов тим је користио интерактивни модел за прорачуне пораста нивоа воде у Заливу и податке из 12. јуна 1962. године, а затим је у такво окружење "поринуо" 50 виртуелних чамаца, на сваких 30 минута реалног времена.

"Мој колега Оливије Хоес је радио на моделу 3Ди, у сарадњи са многим холандским компанијама, владиним агенцијама и универзитетима. У питању је модел високих перформанси, који са великом прецизношћу симулира кретање воде и тијела у води у делтама ријека и заливима. Коришћен је и за предвиђање кретања воде код Сан Франциска, па смо помислили да бисмо могли да га искористимо и да симулирамо догађај из 1962. годиен", каже Хут, који додаје да га је инспирисала и једна епизода емисије "Mythbusters".

Модел је показао да су робијаши могли да се пробију кроз два и по километра јаке струје, да су кренули између 23 часа и поноћи, директно ка сjеверу, уз брзину од једног километра на сат, што би било "олимпијско веслање".

"У таквим условима, они би могли да се дочепају сjеверне стране моста Голден гејт и избегли би контра-струју, која би их сигурно одвела у смрт и хипотермију", навео је Хут, а преноси BBC.

С обзиром на то да су учинили немогуће самим бијегом из зидина Алкатраза, преваривши чуваре луткама направљеним од сапуна, папира и косе, о чему говори и филм "Бјекство из Алкатраза" у ком Френка Мориса игра Клинт Иствуд, могуће је и да су изиграли смрт и са друге стране, односно да су, упркос ономе што се вјерује у посљедње 52 године, преживјели.

Тијела тројице пљачкаша никада нису пронађена, а Морис би данас имао 87 година, а браћа Енглин 83 и 84 године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана