Тестиран најскупљи војни авион

Агенције
Тестиран најскупљи војни авион

Вашингтон - Пентагон је објавио видео-снимак пробног лета невидљивог ловца Ф-35, који пролази кроз завршне фазе тестирања, а са цијеном од 98 милиона долара биће најскупље оружје у историји.

Снимак тестирања аутоматског оружја на верзији с вертикалним слијетањем и полијетањем за маринце, направљен је на земљи у бази америчког ратног ваздухопловства "Едвардс" у Калифорнији. Ф-35 Б избацује 3.000 метака у минуту.

Застрашујући видео показује како изгледа када четири цијеви 25-милиметарског калибра углављене на лијево крило авиона пуном снагом пуцају у мету.

Ако сви пробни тестови на земљи буду успјешни, на јесен почињу тестови у ваздуху, а за коначну демонстрацију авион би требало да буде спреман 2017. године.

Међутим, производњу овог ловца прате толики проблеми да га многи називају највећим промашајем. Прије свега, на овај пројекат потрошено је астрономских 350 милијарди долара. Верзија Ф-35 Б требало је да буде завршена и да полети још 2011, али постала је оперативна тек ове године.

Даље, Ф-35 је у јулу страшно лоше прошао - потпуно га је потукао времешни Ф-16, а пилот Ф-35-ице није имао ниједну лијепу ријеч за авион који је тестирао.

Између осталог, рекао је да је Ф-35 немоћан у борби са непријатељима који су довољно близу да могу да се виде голим оком. За кацигу, која кошта чак пола милиона долара, рекао је да му је умјесто обећаних 360 степени видног поља приуштила искључиво муке код помјерања главе у малом кокпиту.

Ако се критике оставе по страни, произвођач авиона Локхид Мартин, као и више позиционирани војни команданти вјерују да ће Ф-35, када његов развојни циклус заврши, преузети главну улогу у ваздушним биткама будућности.

Потпредсједник САД Џо Бајден обећао је да ће авионе доставити Израелу сљедеће године, док неки извори из Велике Британије кажу да не могу замислити да ће ловци бити спремни за употребу на бојиштима прије 2020. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана