Sve rive na Jadranu mogle bi biti poplavljene

Agencije
Sve rive na Jadranu mogle bi biti poplavljene

Njujork - Izvještaj Ujedinjenih nacija o stopi zagađenja Zemljine atmosfere pokazao je da je prošle godine čovječanstvo povećalo nivoe CO2 na najviše u ljudskoj istoriji, kao i da je to činilo brže nego ikada.

Najnoviji članak objavljen na ovu temu navodi da će po takvim scenarijima nivoi mora širom svijeta do kraja vijeka porasti između 4,3 i 9,9 metara u odnosu na prosjek bilježen prije drastičnih promjena uzrokovanih poremećajem klime.

Što se Jadranskog mora tiče, naročito hrvatske obale, već i uz rast nivoa mora od samo jedan ili dva metra sve rive na Jadranu će biti poplavljene. U slučaju rasta od četiri metra, po Jadranu su poplavljena i skoro sva stara gradska jezgra, a u slučaju porasta od devet metara Trogir bi postao atrakcija još samo za ronioce, kao i pola Solina, Kaštela, Poljuda u Splitu, Dioklecijanove palate, Lore, luke. Južnije, more bi prodrlo desecima kilometara u rijeku Cetinu, ne bi postojali više ni Omiš, ni pola Makarske. Stari Grad bi najvećim dijelom bio pod vodom, kao i gradska luka. Stradali bi Cavtat i Kupari. Istra bi jezivo stradala. Nestali bi Poreč, Vrsar, Novigrad i Rovinj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana