Шта се заиста налази у вашем кармину?

Агенције
Шта се заиста налази у вашем кармину?

Добар дио жена посједује читаву колекцију кармина, од блиједо ружичасте до вамп црвене. Међутим, мали број њих пита се шта заиста стављају на усне сваки дан...

Један учитељ хемије одлучио је да открије које су главне компоненте кармина.

Жељена боја, сјај и постојаност добијају се уз помоћ неколико стотина различитих хемијских једињења.

Црвени пигмент најчешће се добија од кошенил буба које живе на кактусима, тако што се тијела инсеката кувају у амонијаку или раствору натријум карбоната. Мјешавина се филтрира прије него што јој се дода калијум алуминијум сулфат.

Тамно црвени кармини најчешће садрже хемијску компоненту звану еозин. Приликом наношења на усне, боја кармина се мијења, реагује с кожом и ствара се плава нијанса. Боја реагује с амино једињењима који се налазе у протеинима у кожи, захваљујући чему настаје тамнија црвена боја приликом наношења кармина на кожу. Та реакција такође чини боју кармина дуготрајнијом.

Остали пигменти – који чине 5 одсто кармина – користе се за друге боје. Титанијум диоксид, бијела смеса, је чест састојак који се додаје како би се разредила црвена боја и добила розе нијанса.

Остала једињења могу се додавати у малим количинама да би кармин лијепо мирисао и одржавао влагу усана. Капсаицин, на примјер, једињење које се налази у чилију, може благо да надражи усне узрокујући да лагано отекну и набубре, због чега ће изгледати веће.

Различите врсте воска и уља чине главни дио кармина. Восак је кључан за давање структуре и облика кармину. Врло често се користе и пчелињи восак и ланолин, супстанца коју луче жлијезде оваца. Карнауба восак, који се добија од лишћа бразилске палме чини да кармин буде постојанији на сунцу и високим температурама. Восак у кармину такође повезује остале састојке и даје му сјајност. Уља, попут рицинусовог уља, чине око 65 одсто кармина, и захваљујући њима кармин је мек и може да клизи по уснама.

У посљедњих пар година порасла је забринутост у вези са траговима тешких метала у карминима. Једно истраживање, спроведено на Универзитету у Калифорнији, показало је да чак 32 марке кармина садрже мале количине олова, алуминијума, хрома и мангана, али било је базирано на количинама које у организам доспијевају са усана, за које се испоставило да нису опасне по здравље. Упркос томе, многе компаније предузеле су све могуће мјере да се олово не нађе у кармину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана