Шта са ВХС касетама и флопи дискетама?

O2
Шта са ВХС касетама и флопи дискетама?

Многи још по прашњавим подрумима чувају старе ВХС и аудио касете или флопи дискете. Шта се може урадити са таквим форматима и како да садржај са њих ипак сачувате?

Формати какви су били флопи дискете, ВХС касете или суперосмице одавно се не користе, а млађе генерације их се једва и сјећају. На питање "да ли знаш шта је ВХС" један од млађих становника Београда одговара одрично, али други ипак додаје: "Наравно да знам, имам пуну кућу".


Ипак, постоје мјеста на којима раритети још живе и тамо можете отићи када снимке са својих касета желите да пребаците на новије формате.

"Доносе нам све врсте старих касета које постоје, а на њима су углавном свадбе, рођендани, крштења...", наводи Ленка Кулин из фирме "Фото имиџ".

А како се тачно чува садржај са касете?

"Све иде преко рачунара. Повежу се видео-рекордер и ДВД и све иде преко посебног компјутерског програма. Иначе, све се пребацује у реалном времену - ако касета траје два сата, два сата траје и пребацивање", каже Андријана Вујановић из "Фото имиџа".

Да су овакви формати на нашим просторима ипак заборављени, говори и чињеница да их чак ни у видео-клубовима одавно нема.

"Престали смо неке 2006. да радимо са ВХС касетама. До тада смо радили на томе да се отарасимо неких вишкова, па смо донирали и неке видео-рекордере, делили касете... То је било углавном за неке болнице", истиче менаџерка видео-клуба "Жабац" Стана Миловановић.

Ипак, нису сви формати потпуно заборављени – све су чешће продавнице са новим винил плочама, док поједини сајтови нуде и више стотина огласа за продају старих, крцкавих носача звука.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана