Шта је то ништа?

Агенције
Шта је то ништа?

"Ништа" у колоквијалном значењу може бити много тога, али у физици је то обично простор без икаквог садржаја.

То је простор у ком нема честица ни на једном мjесту на ком би потенцијално могло да их буде. Физичари га зову вакуумом и захваљујући квантној механици, знамо за неке његове крајње чудне особине.


Један од основних принципа квантне механике је Хајзенбергов принцип неодређености - немогуће је знати позицију и импулс честице. Што више знате о једној варијабли, мање знате о другој.

Међутим, принцип неодређености примjенљив је и на друге величине, па и на енергију и вријеме. Дакле, што више знате о енергији честице, то мање знате у које вријеме је постојала и обрнуто.

Међутим, у случају "ничега", дешава се нешто необично: ако знате да у некој тачки простора честице нема и да је неће бити, одједном та тачка може имати било коју количину енергије, некада довољну и за стварање саме честице.

Те честице називају се "виртуелним честицама" и оне су у својој основи квантне флуктуације. Кад добијете довољно "ничега", свемир покушава да пронађе начин да га попуни, чак и ако то значи да мора да ствара честице ни из чега.

Такође, постоји могућност да је цијели свемир само једна велика виртуелна честица. Хипотеза "постања из вакуума" налаже да је цијели свемир настао као велика флуктуација у једном великом "ништа" које је постојало прије њега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана