Šta je orbiter Ekspres snimio na Marsu?

Agencije
Šta je orbiter Ekspres snimio na Marsu?

Iznad ugašenog vulkana na Marsovom ekvatoru, pojavio se paperjasti oblak koji se proteže u dužini od 1.500 km koji na prvi pogled izgleda kao dim.

Oblak se proteže iznad ogromnog vulkana na Marsu Arsie Monsa u dužini od oko 1.500 km. On se pojavio na fotografijama koje je Marsov orbiter Express snimio prije više od mesec dana, tačnije 13. septembra.


Iako paperjasti oblak, koji podsjeća na dim, izgleda kao da dolazi sa vrha vulkana, istraživači Evropske svemirske agencije smatraju da je to samo optička iluzija, jer se na Marsu nije dogodila nijedna erupcija već milion godina.

Pa, šta se zaista dešava ovdje?

Iako izgleda kao misterija, istraživači misle da znaju šta se zapravo krije iza ovih tragova.

Meteorolozi nazivaju ovaj fenomen orografskim oblakom, koji se obično vidi na spoljašnoj strani planine kada gust vazduh blizu površine prolazi uzbrdo i širi se dok se hladi, omogućavajući vlagi da se kondenzuje na česticama prašine.

Svakih nekoliko zemaljskih godina, oblaci se povećavaju kako se vlažan vazduh kreće ka spoljašnoj strani vulkana.

Orbiter Mars Ekspres je napravio slične fotografije 2009., 2012. i 2015. godine, pa najnovije nisu iznenađenje naučnicima, ali svejedno intrigiraju mnoge ljude.

Prije nekoliko mjeseci crvenu planeti zahvatila je ogromna pješčana oluja, koja je tada imobilisala Marsovski rover Oportjuniti, te bi ona mogla naučnicima da pruži novi uvid u to kako se prašina podiže i spušta na Marsu, što će biti značajno za naredne misije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana