Шта је орбитер Експрес снимио на Марсу?

Агенције
Шта је орбитер Експрес снимио на Марсу?

Изнад угашеног вулкана на Марсовом екватору, појавио се паперјасти облак који се протеже у дужини од 1.500 км који на први поглед изгледа као дим.

Облак се протеже изнад огромног вулкана на Марсу Арсие Монса у дужини од око 1.500 км. Он се појавио на фотографијама које је Марсов орбитер Express снимио прије више од месец дана, тачније 13. септембра.


Иако паперјасти облак, који подсјећа на дим, изгледа као да долази са врха вулкана, истраживачи Европске свемирске агенције сматрају да је то само оптичка илузија, јер се на Марсу није догодила ниједна ерупција већ милион година.

Па, шта се заиста дешава овдје?

Иако изгледа као мистерија, истраживачи мисле да знају шта се заправо крије иза ових трагова.

Метеоролози називају овај феномен орографским облаком, који се обично види на спољашној страни планине када густ ваздух близу површине пролази узбрдо и шири се док се хлади, омогућавајући влаги да се кондензује на честицама прашине.

Сваких неколико земаљских година, облаци се повећавају како се влажан ваздух креће ка спољашној страни вулкана.

Орбитер Марс Експрес је направио сличне фотографије 2009., 2012. и 2015. године, па најновије нису изненађење научницима, али свеједно интригирају многе људе.

Прије неколико мјесеци црвену планети захватила је огромна пјешчана олуја, која је тада имобилисала Марсовски ровер Опортјунити, те би она могла научницима да пружи нови увид у то како се прашина подиже и спушта на Марсу, што ће бити значајно за наредне мисије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана