Српски калашњиков - свијет ће се отимати за њега

B92
Српски калашњиков - свијет ће се отимати за њега

Београд - Крагујевачка фабрика "Застава оружје" завршила је развој нове модуларне аутоматске пушке која ће наредних дана бити представљена државном и војном врху.

Како пише лист Блиц, у питању је аутоматска пушка у калибру 7,62x39 и калибру 6,5 "грендел" која има измјенљиву цијев и спада у посљедњу генерацију аутоматских пушака, а по перформансама у много чему предњачи у односу на све што је до сада виђено у овом сегменту оружја.

Како се наводи, инжењери "Застава оружја" успјели су да за мање од годину дана направу аутоматску пушку која спада у оружје војника 21. вијека.

Блиц преноси и изјаве војних стручњака који тврде да такво оружје није до сада направила ниједна армија у свијету, као и да развој овакве пушке и одговарајућег метка, према аналитичарима из САД, кошта више од милијарду долара.

Све је то направљено у Крагујевцу, као и фабрици муниције "Први партизан" у Ужицу.

Ријеч је, како објашњавају стручњаци, о оружју које је направљено по систему "калашњикова", уз то да има измјењиву цијев у два калибра.

Пушка још нема име, али је у свијету јединствена због калибра "грендел", чија је предност што је трзај мањи, док се цијев не навија већ се са сандуком спаја помоћу полуге.

Позивајући се на неименовани извор из фабрике оружја у Крагујевцу, лист наводи да пушка има телескопски преклапајући кундак од полимера, магацин за муницију има капацитет од 30 метака, а има и нови скривач пламена на "устима цијеви".

Додаје се да је пушка испитана у фабрици на стрељачким полигонима у Крагујевцу и да су резултати били одлични.

Блиц наводи да ће се за ову пушку, коју су креирали најбољи стручњаци српске војне индустрије, "отимати армије широм свијета".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана