Spektakl na nebu nakon 36 godina: Zašto je 31. januar poseban

Spektakl na nebu nakon 36 godina: Zašto je 31. januar poseban 29.01.2018 18:47 | Glas Srpske

Redak astronomski događaj - "plavi, krvavi supermjesec" - biće vidljiv u srijedu, nakon 36 godina, s nekih dijelova Zemlje.

Događaj izaziva veliko uzbuđenje jer će 31. januara spojiti tri neobične lunarne pojave: supermjesec, plavi Mjesec i potpuno pomračenje Mjeseca.

Nažalost, Evropa nije među mjestima s kojih će ovaj rijedak događaj biti vidljiv. U njemu će uživati ljudi u Sjevernoj Americi, Aziji, na Bliskom istoku, u Rusiji i Australiji.

"To je rijedak astronomski triplet", rekao je Keli Biti, urednik časopisa Sky and Telescope, prenosi Hina.

Ova pojava se javlja svake dvije godine i osam mjeseci. Supermjesec se javlja kada je Mjesec najbliži Zemlji u svojoj orbiti. U toj tački, nazvanoj perigej, Mjesec izgleda 14 odsto veći i 30 odsto sjajniji. Te dvije pojave nisu toliko rijetke, ali u kombinaciji sa istovremenim pomračenjem Mjeseca nije ih bilo 36 godina.

Tokom pomračenja Mjesec će skliznuti u Zemljinu sijenku, a bijeli disk će postupno poprimiti narandžastu ili crvenu boju. Tako će 'plavi' Mjesec postati "krvav".

Poravnanje Sunca, Mjeseca i Zemlje trajaće sat i 16 minuta. U zapadnom dijelu SAD i Kanade biće vidljivo prije zore, a na Bliskom istoku, u istočnoj Rusiji, u Australiji i na Novom Zelandu uveče, kad Mjesec izlazi.

Suprotno od pomračenja Sunca, pomračenje Mjeseca se može posmatrati golim okom.

"Bilo je mnogih supermeseca i pomračenja, ali rijetko je da se to dogodi sa plavim mjesecom", kaže profesor fizike i astronomije na univerzitetu u Dejtona Biču.

"Poravnanje ta tri ciklusa, to je čudo koje treba pogledati", rekao je.

To se posljednji put dogodilo 30. decembra 1982. i tada je bilo vidljivo u Evropi, Africi i zapadnoj Aziji.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica