Спектакл на небу након 36 година: Зашто је 31. јануар посебан

Глас Српске
Спектакл на небу након 36 година: Зашто је 31. јануар посебан

Редак астрономски догађај - "плави, крвави супермјесец" - биће видљив у сриједу, након 36 година, с неких дијелова Земље.

Догађај изазива велико узбуђење јер ће 31. јануара спојити три необичне лунарне појаве: супермјесец, плави Мјесец и потпуно помрачење Мјесеца.

Нажалост, Европа није међу мјестима с којих ће овај риједак догађај бити видљив. У њему ће уживати људи у Сјеверној Америци, Азији, на Блиском истоку, у Русији и Аустралији.

"То је риједак астрономски триплет", рекао је Кели Бити, уредник часописа Sky and Telescope, преноси Хина.

Ова појава се јавља сваке двије године и осам мјесеци. Супермјесец се јавља када је Мјесец најближи Земљи у својој орбити. У тој тачки, названој перигеј, Мјесец изгледа 14 одсто већи и 30 одсто сјајнији. Те двије појаве нису толико ријетке, али у комбинацији са истовременим помрачењем Мјесеца није их било 36 година.

Током помрачења Мјесец ће склизнути у Земљину сијенку, а бијели диск ће поступно попримити наранџасту или црвену боју. Тако ће 'плави' Мјесец постати "крвав".

Поравнање Сунца, Мјесеца и Земље трајаће сат и 16 минута. У западном дијелу САД и Канаде биће видљиво прије зоре, а на Блиском истоку, у источној Русији, у Аустралији и на Новом Зеланду увече, кад Мјесец излази.

Супротно од помрачења Сунца, помрачење Мјесеца се може посматрати голим оком.

"Било је многих супермесеца и помрачења, али ријетко је да се то догоди са плавим мјесецом", каже професор физике и астрономије на универзитету у Дејтона Бичу.

"Поравнање та три циклуса, то је чудо које треба погледати", рекао је.

То се посљедњи пут догодило 30. децембра 1982. и тада је било видљиво у Европи, Африци и западној Азији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана