Сонда Нови хоризонти се приближава Кајперовом појасу

Срна
Сонда Нови хоризонти се приближава Кајперовом појасу

Америчка свемирска сонда "Њу хорајзонс" (New Horizons), најбржа свемирска летјелица која је до сада лансирана, приближава се Кајперовом појасу, региону ледених астероида далеко од орбита најдаљих планета.

"Њу хорајзонс" дјелимично користи нуклеарну енергију а најпознатији је по прелепим сликама Плутона које је послао на Земљу у јулу 2015, пише Спутњик.


Сонда је "успавана" прије пет мјесеци због штедње енергије док је летјела ка Кајперовом појасу. Летјелица ће бити поново активирана 11. септембра прије путовања од 16 месеци до МУ69, објекта у Кајперовом појасу за који се вјерује да је био присутан приликом настанка Сунчевог система.

Он се налази четири милијарде миља од Земље, и чиниће најдаље досадашње свемирско путовање. Постојање МУ69 није било познато када је "Њу хорајзонс" лансиран 2006, а такође, његовом заслугом, или кривицом, Плутон је од девете планете Сунчевог система постао патуљаста планета, позната само као "астероид 134340".

"Највјероватније ћемо пронаћи исконски бинарни систем у Кајперовом појасу, четири милијарде година стару реликвију формирања Сунчевог система и егзотични градивни елемент малих планета налик Плутону у Кајперовом појасу", рекао је главни истраживач НАСА за "Њу хорајзонс" Алан Стерн.

Он је додао да је могуће да постоји огроман број мањих тијела преосталих из времена настанка планета Сунчевог система. Директор планетарних наука у НАСА Џим Грин је навео да је мисија "Њу хорајзонса" на Плутону превазишла очекивања и да до данашњег дана подаци које је сонда послала настављају да изненађују.

"Узбуђени смо јер настављамо даље у мрачне дубине Сунчевог система до научне мете која није ни била откривена када је свемирски брод лансиран", додао је Грин. У сонди се налази и дио пепела Клајда Томбоа, научника који је открио Плутон.

Његова посљедња жеља је била да његов пепео буде послат у свемир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана