Руски научници претварају угаљ у злато VIDEO

Агенције
Руски научници претварају угаљ у злато VIDEO

Научници Амурског научног центра Руске академије наука, из одjељења Далеког истока, пронашли су начин за извлачење до једног грама злата из сваке тоне искоришћеног угља.

Експериментална опрема већ постоји и планирано је да буде постављена на једномод котлова ове године, саопштила је прес-служба РАН Далеког истока.

Научници Амурске области већ 15 година анализирају састав угља с различитих мjеста у региону и објаснили су да свака тона чврстог горива из Јерковецког басена садржи око грам тог драгоцjеног метала.

„На филтерима се таложе како корисне тако и штетне компоненте. Ако прикључак буде хватао макар половину — то је пола грама по тони, а онда је лако израчунати економски ефекат. Односно, изгарањем тоне угља — добили бисмо 1.500 рубаља", рекао је генерални директор Амурског научног центра за комплексне иновационе технологије Олег Агејев.

Прикључак, чији је експериментални образац већ готов, ради на сљедећи начин: дим од искоришћеног угља пролази кроз вишестепени систем чишћења. Примијесе се најпре перу, затим их „хвата" филтер, из њих се извлачи концентрат злата, који се затим предаје ради рафинисања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана