Руски Sukhoi Т-50 (PAK FA) руска узданица за војну трку на небу

Горај Ајдер, војни аналитичар
Руски Sukhoi Т-50 (PAK FA) руска узданица за војну трку на небу

Руски "Sukhoi Т-50" (RAK FA) је вишенамјенски ловац пете генерације и тренутно је најбољи руски војни борбени авион.

Први успјешан лет извео је 29. јануара 2010. године на одушевљење свих, а поготово компаније "Sukhoi".

Замишљен је тако да одговори на најтеже и најзахтјевније ваздушне борбене задатке и на оно што могу да учине амерички борбени авиони пете генерације као што су "F-22 Raptor", "F-23 Gray Ghost", "F-35 Lightning" и кинески борбени авион пете генерације "Chengdy Ј-20". "Sukhoi Т-50", "F-22 Raptor", "F-23 Gray Ghost" и "Chengdy Ј-20" немају могућност као што је посједују "F-35 Lightning" и добро познати британски борбени авион "Harrier" или совјетски "Yuk-38", а то су вертикално полијетање и слијетање. Највећи ривал "Sukhoi Т-50" је амерички "F-22 Raptor". Основна намјена "Sukhoi Т-50" је за сада ловац пресретач. Посједује и стелт технологију.

У времену пете генерације војних борбених авиона отишло се јако далеко чак и предалеко. Довољно је напоменути да "Sukhoi Т-50" посједује могућност летења надзвучном брзином, у режиму рада мотора без допунског сагоријевања. Суперкрстарење омогућава му превласт у борби за вођство у ваздушном простору, што га чини надмоћним и супериорнијим у ваздушној борби са непријатељем.

"Sukhoi Т-50" још није уведен у оперативну употребу Руског ратног ваздухопловства. Зашто се на то чека? Одговор на ово питање је релативно лак. Русија има "Sukhoi-37 Termiator" и МиГ-35 (енгл. Fulcrum-F), нови борбени авион, насљедник чувеног борбеног авиона МиГ-29 (Fulcrum), тако да и у тој комбинацији авиона и у омјеру ваздушних снага са другим земљама у случају рата може адекватно одговорити било коме, а да при томе не буде поражена и слабија у ваздушним биткама. Увођењем "Sukhoi Т-50" у Руско ратно ваздухопловство, у хангаре би били повучени МиГ-29 (Fulcrum), и "Sukhoi-27" (Flanker).

Нови "Sukhoi Т-50" има уграђена два велика моћна турбомлазна мотора модел 117 2xAL-41F1 са потиском ТММ ~ 2x150⁄88kN. Има засебне гондоле, које су у истој линији са полубочним усисницима. Моторске гондоле су одвојене. Између њих је труп, а испод трупа удубљење као код "Sukhoi-37". Крило има сличан облик, налик троуглу, тзв. делта крило, што обезбјеђује авиону добру надзвучну аеродинамику, посебно у маневру.

Такође, треба рећи да има и мали конструкциони отпор. Корјени дио крила је издужен унапријед. Има ефекат надстрешнице изнад улаза за усиснике, а и улогу стрејка. Испред предњег дијела се налазе канарди. Они се користе у комбинацији са хоризонталним цјелообртним репом, који се састоји из двије површине, раздвојене за упадљивију ширину трупа авиона. Два цјелообртна вертикална репа су уграђена на значајним међусобним растојањима, али под мањим угловима у односу на раван симетрије авиона.

Русија има огромну шансу да придобије велике купце и прода свој врхунски борбени авион пете генерације "Sukhoi Т-50". Тако би знатно био повећан руски буџет, док се с друге стране САД не би пружила прилика да се играју монопола над свијетом и освајају државе политичке неистомишљенике тек тако и без икаквог отпора, поготово ваздушним нападима, уколико би нападнуте земље имале "Sukhoi Т-50". Такве угрожене државе би наоружавањем ратног ваздухопловства борбеним авионима "Sukhoi Т-50" имале авион који би био највећа опасност прије свега за "F-22 Raptor". Прва, поред Руске војске, која би могла добити "Sukhoi Т-50" је Индија.

САД би био знатно смањен и буџет, јер би изгубиле велики дио новца од могуће продаје авиона "F-22 Raptor". Производити само за себе и одржавати F-22 био би велики новчани терет и за САД. Не треба заборавити да више од половине америчког буџета пуни продаја војног наоружања.

Да ли ће у овој војној и финансијској тактици Русија апсолутно добити, а Америка изгубити или обратно, видјеће се у будућности. Сигурно је да Русија, Америка и Кина већ имају врхунске борбене авионе пете генерације. Авиони четврте генерације тешко ће се моћи супротставити врхунској борбеној летјелици пете генерације као што је "Sukhoi Т-50".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана