Руси праве највећи авион у свијету

Агенције
Руси праве највећи авион у свијету

Авио-компанија из Уљановска објавила је такмичење на коме ће се оцијенити способност компанија да се настави са производњом транспортног авиона Ан-124.

Раније овог мјесеца Русија је већ најавила да ће наставити производњу мегаавиона Антонова Ан 124, који је и даље један од највећих авиона на свијету.

Тим за Антонов основан је 1946. у руском граду Новосибирску. Касније, 1952. године компаније је пресељена у Кијев и остала у Украјини послије распада Совјетског савеза.

Украјински произвођач авиона Антонов соопштио је међутим да је даља изградња авиона без њиховог учешћа неприхватљива јер компанија има сва права и сву документацију за авион.

Русија каже да она има права и да ће нови авион бити значајно модификован како би задовољио савремене захтјеве и да ће вјероватно бити под новим брендом. Сада, Авиастар-СП тражи партнера да процени његову способност да поново изгради авион.

Руски званичници су рекли да је обнова Ан-124-а изводљив задатак.

“Ако говоримо о наставку производње, ово је изузетно тежак, али ријешив задатак”, рекао је Алексеј Рогозин, потпредсједник УАЦ.

Антонов-124 може да носи терет до 120 тона дуже од 4.500 километара на висини до 10.000 метара.

Авион је дуг 36 метара, висок је 4,4 метра...

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана