Ријетка сировина - Црна Гора је има једина на свијету

Агенције
Ријетка сировина - Црна Гора је има једина на свијету

Најперспективније подручје за нафтно налазиште у Црној Гори је, поред Улциња и Боке Которске, и Зетско скадарска равница.

Потенцијал постоји и у сјеверном дијелу, сматра научни савјетник у пензији Душан Драговић.

У разговору за Дневне новине Драговић, који иза себе има 60 година дугу истраживачку каријеру из области геологије, је навео да је област код Скадарског језера, тачније зетска равница перспективна, јер су седименти на том подручју, који могу носити нафту, дебели десет километара, преноси Порталаналитика.

„Перспективност се не гледа да ли има нафте, већ по садржају и саставу стијена у којима се јавља. Геофизичким методама се утврђује да ли у дубини постоје стијене које су повољне да носе ту руду и морају да имају шупљине. То су пијесак, кречњаци који су изломљени и шупљикави да би се нафта ту накупила”, објаснио је Драговић.

Према његовим ријечима, истраживања се спроводе да се утврде стене које могу носити нафту, а тек кад услиједе велика, дубинска бушења утврди се да ли има тог енергента.

Нафта у Црној Гори се, како је казао, може крити на дубинама од двије до три хиљаде метара, али не и плиће.

„Међу рудама које треба експлоатисати, дати на концесију и продавати је бетонит, који се налази изнад Петровца, а има га и код Шавника, као и барит у Пљевљима у планини Ковач, који служи за ракетну технику”, образложио је Драговић.

Бијели боксит, како је казао, је ријетка сировина и једино је у свијету има у Црној Гори, док највећи извозни потенцијал има црвени боксит који је најквалитетнији на подручју никшићке Жупе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана