Ријешена једна од најстаријих поморских мистерија

Агенције
Ријешена једна од најстаријих поморских мистерија

Олупина аустралијске подморнице пронађена је послије потраге која је трајала пуне 103 године, јавио је ББЦ.

У питању је прва аустралијска подморница ХМАС АЕ-1, која је нестала током Првог свјетског рата, у водама Папуа Нове Гвинеје.


Подморница је нестала 14. септембра 1914. године са 35 чланова посаде, Аустралијанаца и Британаца. Пронађена је током 13. мисије у водама у близини острва Војвода од Јорка у Папуи Новој Гвинеји.

Аустралијска влада је саопштила да је овим открићем ријешена једна од најстаријих поморских мистерија у земљи.

"Ово је једно од најважнијих открића у историји аустралијске морнарице. Нестанак ове подморнице је био први губитак Краљевске морнарице Аустралије и први такав губитак на страни савезника током рата. Велика трагедија и за нас и за наше савезнике", изјавила је министарка одбране Марис Пејн.

Током потраге је коришћен подводни дрон, који је ронио на дубини од око 40 метара изнад морског дна. Подморница је пронађена на 300 метара испод површине океана.

Тачна локација подморнице није објелодањена ради њене заштите, али по свему судећи изгледа да је и даље у "једном комаду", наводи ББЦ. Није планирано ни да се она пребаци у Аустралију, али ће се почети с радом на утврђивању узрока несреће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана