Profesor sa Harvarda tvrdi da su Srbi najstariji narod i potiču od Noinog sina!?

jutarnji.hr
Profesor sa Harvarda tvrdi da su Srbi najstariji narod i potiču od Noinog sina!?

Harvard - Biolog s Harvarda analizom gena utvrdio da su Srbi najstariji narod, da potiču od Noinog sina i da je Balkan pradomovina svih Slavena, pa i onih koji su otišli u Indiju pa su ih nazvali arijevci

Američki naučnik ruskog porijekla Anatolij Kljosov, gostujući profesor na Harvardu, objavio je niz knjiga u kojima tvrdi da je Balkan bio pradomovina svih Slavena, pa i Rusa, prenosii Jutrarnji list.

Naime, on je analizom gena R1A1 koji je najčešći u dinaridskom području Balkana i kolokvijalno se naziva “ilirski”, zaključio da su od Srba potekli svi današnji Slaveni, ali i većina naroda Europe.

Ti “geni kameni” stari su 12.000 godina, dok su drugi stari od 4 do 7 hiljadu godina i svi indoevropski narodi u Evropi imaju preko 40 posto tog gena, kako tvrdi 67-godišnji Kljosov.

Svi Slaveni su došli s Balkana i potomci su Noinog sina

Prema njegovoj studiji, preko 60 odstoo tog gena imaju južni Slaveni u Srbiji, BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali se ista koncentracija nalazi i na sjeveru Evrope - u Danskoj, na sjeveru Njemačke, na jugu Skandinavije i u Velikoj Britaniji.

Biohemičar Anatolij Kljosov u svom naučnom radu tvrdi da su se potomci Noinog sina naselili isprva u donjem toku Dunava - na prostoru današnje Srbije - da bi zatim išli prema sjeveru.

Kako napominje Telegraf, u ruskim školama se doista učilo kako su oni došli “sa one strane Karpata”.

Kljosov je na osnovu mutacija genetske haplo grupe karakteristične za Slavene zaključio da su svi Slaveni došli s Balkana, ali da su je i indijska kasta arijevaca nastala dolaskom Slavena s područja Srbije u Indiju, prije oko 3.850 godina.

Zaključak studije ovog američkog naučnika ruskog porijekla o Srbima kao “najstarijem narodu” podržali su  mediji u Srbiji, iako geografski prikaz rasprostranjenosti 'dinaridskog gena' u Evropi pokazuje da se najgušća koncentracija ovog gena nalazi na području Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Indoevropski jezici sa Balkana stigli u Indiju

Profesor Kljosov tvrdi da su indoevropske jezike (u koje pripadaju svi jezici Evrope osim mađarskog i finskog) Praslaveni donijeli u Indiju, Iran i Afganistan.

Ti Praslaveni dinarskih gena, koji su na Balkanu živjeli još prije 12.000 godina, prema studijama Kljosova, nakon dvjestotinjak generacija dolaze na ravnicu istočne Evrope i tamo se prije 4.500 godina pojavljuje genetički predak današnjih Rusa i Ukrajinaca.

Petsto godina kasnije dolaze do južnog Urala, a nakon 400 godina pojavljuju se u Indiji, u kojoj danas živi oko 100 miliona ljudi s tim genom.

Kljosovljeva teorija, bazira se na njegovim analizama DNK, postavlja “na glavu” dosadašnja vjerovanja o smjeru migracija naroda indovropskog kulturnog kruga, te izaziva podvojene reakcije na svim stranama.

Kljosov je 1990. godine preselio u SAD, gdje je već radio kao gostujući profesor, a u bivšem Sovjetskom Savezu bio je poznat kao vođa naučnog tima koji je organizovao prvu internetsku mrežu na tom području ranih 80-ih godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana