Природа буја на мjесту тестирања нуклеарних бомби

Агенције
Природа буја на мjесту тестирања нуклеарних бомби

Бикини атол, тачка у Тихом океану на којој су Сједињене Америчке Државе спроводиле нуклеарна тестирања прије више од 70 година, сада је богат екосистем, препун биљних и животињских врста.

Научници извјештавају да се на Бикинију развијају корали велики као аутомобили, а да око њих круже потпуно здраве ајкуле и туне, па чак и крабе, које једу кокосе, препуне радиоактивних материјала.


Истраживање које је спроведено за потребе документарца "Big Pacific " на мрежи ПБЦ било је фокусирано на провjеру ранијих извештаја према ком кратере хидрогенских бомби насељавају мутиране ајкуле, којима недостаје друго леђно пераје.

Стив Палумби, професор биологије на Стенфорду је са својим тимом проучавао ефекте радијације на морски свијет Бикини Атола. Он је описао флору и фауну овог микронежанског острва као "невјероватно отпорну".

Палумби каже да популација риба напредује зато што их нико не дира. "На чудан начин, оне су заштићене историјом овог мјеста. То је врло чудно", рекао је он.

Коралима као да уопште не смета висока радијација, а научници сада покушавају да утврде како ове колоније опстају и чак бујају, уз помоћ ДНК секвенцирања.

Студија би могла да има примјену и у медицини.

"Ако сазнамо како корали успијевају да живе у кратерима препуним радијације, можда ћемо открити нешто о томе како да заштитимо ДНК од мутација", каже Палумби.

Иако природа овдје буја, област је и даље опасна за људе, а према Уједињеним нацијама, штета је неповратна. Људи који се излажу таквој радијацији у великом су ризику од канцера, нарочито леукемије и карцинома штитасте жлијезде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана