Примитивно вјеровање које окупља све већи број присталица

Агенције
Примитивно вјеровање које окупља све већи број присталица

Једна од првих лекција које учимо у основној школи је она да је Земља округла и да орбитира око Сунца. Иако то не бисмо смјели ни да доводимо у питање, све је више оних који одбацују ову теорију и сматрају да је све једна велика завјера и да је Земља равна плоча.

Иако звучи невјероватно, али све је више присталица теорије који сматрају да је наша планета под патронатом неке више силе, која нас строго контролише и креира потпуно другу реалност.

Припадници "Flat Earth" удружења сматрају да је НАСА једна преварантска организација и да су све фотографије и снимци из свемира заправо велика шарена лажа.

Да се Земља окреће око своје осе познато је већ хиљадама година, а чак је и старогрчки математичар Ератостенес израчунао обим планете и то невјероватно прецизно 195 године п.н.е. Облик наше планете видљив је готово сваком човјеку на хиљаде разних начина – од хоризонта, до погледа из свемира, па до објашњења зашто Земља има тропски екватор и полове.

Не! Ни то није довољно јер и даље постоји десетина хиљада људи широм свијета која вјерује да је Земља равна плоча. Експерти сматрају да људе привлачи ова лажна теорија јер имају осјећај да знају нешто о остатку свијета што нико други не зна и да се због тога осјећају супериориније. Многи од њих показују знакове параноје и вјерују да их прогоне и владине тајне службе.

Најлуђе од свега је што је овај покрет привкао велики број познатих личности укључујући репера Б.о.Б-а, кошаркаша Шакила О’Нила који је чак на телевизији изјавио да је Земља равна.

"Видите, возио сам се од западне до источне обале и мени је то све равно. Хоћете ли да ми кажете да је Кина испод нас? Кина је испод нас?! Није тачно, Земља је равна", изјавио је.

Заговорници теорије којих је, забрињавајуће све више вјерују и да је Антарктик обичан ледени зид који се протеже као ивица на равној Земљи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана