Полетела најснажнија ракета на свијету VIDEO

Агенција
Полетела најснажнија ракета на свијету VIDEO

Компанија Спејсекс, предузетника Илона Маска, лансирала је ракету "фалкон хеви" на пробни лет дубоко у свемир. Уколико мисија буде успјешна, ракета би требало да однесе Масков Тесла "роудстер" у елиптичну орбиту око Сунца која стиже и до Марсове орбите.

Ракета "фалкон хеви" има два пута већу носивост и потисак од других ракета и може да понесе 64 тоне терета, што је више од авиона Боинг 737 са путницима, особљем, теретом и горивом.

"Роудстер" ће отићи 400 милиона километара од Земље и кретаће се брзином 11 километара у секунди, рекао је Маск у понедјељак новинарима, додајући да се процјењује да ће ауто кружити свемиром неколико стотина милиона година.

Маск је рекао да ће на аутомобилу бити закачене три камере које би требало да обезбједе "епски поглед", пренио је Би-Би-Си.

На возачевом сједишту ће бити лутка "starman" (звjездани човjек), а на аудиосистему ће ићи Дејвид Боувијева "Space Oddity".

Ovo bi trebalo da bude veliki korak napred u ambicioznom planu da ljudi u bliskoj budućnosti stupe na površinu Marsa.

Tri minuta nakon lansiranja "falkon hevija", dve manje rakete koje su mu davale snagu su se odvojile da bi se nakon nekoliko minuta uspješno spustile na tačno predviđena mjesta na Zemlji, nedaleko od mjesta odakle su u sklopu "falkona" poletjele.

"Ovo je veliki događaj u istoriji letova svemirom", napisao je CNN nakon što su dve rakete uspešno prizemljile.

Ilon Mask je na društvenim mrežama objavio fotografije i video snimke iz unutrašnjosti "falkona" na kojima se vidi automobil koji sad leti svemirom.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана