Пластични путеви, револуционарно рјешење за гушење у ђубрету

Агенције
Пластични путеви, револуционарно рјешење за гушење у ђубрету

На свијету постоји 40 милиона километара путева за чију градњу је, до сада, утрошено стотине милона буради нафте, односно битумена, који се од ње прави.

Шкотски инжењер Тоби Макартни је, пошавши од тога како у исто вријеме поправити оштећене путеве и смањити огромну количину пластичног отпада, дошао до потенцијално спасоносног рјешања за оба проблема. Створио је асфалтну масу којој је додата отпадна пластика и тиме успио да створи јачу, трајнију и отпорнију асфалтну масу.


Макартни је на ову идеју дошао када је у Индији видио да локално становништво отпадном пластиком пуни ударне рупе на путевима, коју потом пале како би се истопила и попунила рупу.

То га је инспирисало да развије индустријску методу производње асфалта помоћу отпадне пластике. Њена суштина је у додавању мјешавине пластичних гранула у асфалтну масу. Грануле замјењују одређени проценат битумена, који повезује све остале сатојке, као што су ризла, пијесак и други.

Свој изум прво је пробао асфалтирајући пут до своје куће, а двије општине у Енглеској већ су почеле да граде путеве користећи његов изум.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана