Пет необичних предмета који годинама круже око Земље

express.hr
Пет необичних предмета који годинама круже око Земље

Од изгубљеног 'астронаута' до сателита Црни витез – ови предмети у орбити представљају праву мистерију.

За поједине предмета се зна како су завршили у Земљиној орбити, док је поријекло осталих поптуно непознато.

1. Фудбалска лопта

Свемирски шатл Челенџер је 28. јануара 1986. експлодирао након прве 73 секунде лета и дезинтегрисао се негдје изнад обале Флориде. Поље остатака, названо Таргет 67, покрило је површину од 890 километара Атлантика, све до дубине од 370 метара.

Рониоци су открили дијелове свемирског шатла који су преживјели иницијалну катастрофу, укључујући капсулу за посаду фудбалску лопту коју је са собом понио астронаут Елисон Онизука.

Лопта је након његове смрти враћена у средњу школу која му ју је послала и постављена као изложбени експонат, а претпоставља се да би пала у заборав да није НАСА-иног астронаута Сахена Кимброуга, чији је син касније ишао у ту школу. Кимброуг је касније, како би одао почаст преминулом колеги, понео лопту са собом на Сојуз у једној од НАСА-иних мисија. Док се Сојуз налазио у орбити у фебруару 2017, Кимброуг је на Твитеру објавио слику лопте, истакавши да је коначно завршила у свемиру, гдје јој је и мјесто.

2. Господин Смит

Ова усамљена фигура пуштена је 2016. из Међународне свемирске станице у Земљину орбиту у оквиру једног врло креативног експеримента. Постала је једноставан комуникациони сателит, назван Господин Смит или Иван Иванович. Тај бизарни ‘астронаут’ заправо пензионисано руско свемирско одијело с радио одашиљачем закаченим за кацигу. Његово званично одредиште је SuitSat - 1, а бачен је у свемир за вријеме заједничке свемирске шетње америчких и руских свемирских снага. Садржи снимљене гласовне поруке на пет различитих језика, као и тајну ‘слоу скен’ телевизијску слику која треба да буде емитована ка Земљи.

Слушаоцима на Земљи речено је да се прикључе на фреквенцију од 145.990 MHz, али сигнал нажалост никад није био примљен. НАСА је на крају изгубила траг. Претпоставља се да су се батерије у одијелу смрзнуле, тако да никад није емитовало довољно јак сигнал да га региструје аматерска опрема, док само одијело још негдје кружи.

3. Тајно смеће

Након што су први пут видјели руску свемирску станицу Мир, НАСА-ини астронаути упоредили су је са "шест школских међусобно причвршћених аутобуса, који су се сударили док су хаотично истовремено прилазили раскрсници".

Прошла је још деценија прије него што су Американци ступили на Мир, а њихова процјена унутрашњости није била ништа боља. Наводно су рекли да изгледа као дом пијаних студената, са искиданом опремом и врећама смећа свуда унаоколо. Тај опис није био нимало необичан проматрачима Мира на Земљи, који су још раније примјетили необичне активности током свемирских шетњи астронаута на станици - тада су се у свемиру појављивали мистериозни непознати објекти, необично лагани и покретни.

Због тога велик број људи вјерује да су астронаути у шетњама или кроз прозор 'бацали смеће', умјесто да га пошаљу натраг на Земљу, иако Руси то нису никада потврдили.

2. Ванземаљски живот?

Роскосмосов службеник изнио је руској новинској агенцији ИТАР-ТАСС 2014. године непотврђену тврдњу да су руски астронаути пронашли трагове живота изван Међународне свемирске станице. До тог открића наводно су дошли током дуготрајне анализе остатака пронађених изван свемирске станице, а узорци су наводно сакупљани и са спољашње стране прозора.

Микроскопском анализом пронађени су организми налик морским планктонима са Земље, иако је потпуно непознато како би "морски живот" могао да заврши у свемиру. Претходне анализе показале су да ваздушне струје могу да подигну "ћелије живота" до 40 километара од површине планете, али не и даље од тога. Откриће 4.2 милијарде година старог фосила – бактерије из 2017. такође је повећало могућност да је живот на Земљу доспио из свемира, али НАСА одбацује те тврдње.

1. Црни витез

Необичан и неидентификован објекат креће се у орбити Земље, а према појединим тврдњама то чини већ пуних 50 година. Називају га Црни Витез, а бројни теоретичари завјера сматрају да је ванземаљског поријекла и да је стар око 13.000 година. Никола Тесла први је забиљежио звукове које је чуо из свемира 1899, вјерујући да је ријеч о сигналима интелигентног живота.

Чак је и угледни магазин Тајм 1960. у току Хладног рата писао да је америчка морнарица свијесна постојања сателита необичне путање с апогејом од 1728 километара и перигејом од само 216 километара. У почетку је постојала претпоставка да је ријеч о совјетском сателиту, а касније се чак нагађало да је сателит можда и амерички. Извјештаји о Црном витезу донијели су прегршт непотврђених прича, а према НАСА-ином астронауту Џерију Росу, објекат је једноставно резултат грешке.
Најновији догађај који су повезује с 'Црним витезом' догодио се 1998. године.

У децембру је спејс-шатл "Дискавери" отишао на Међународну Свемирску станицу због мисије у којој је требало да "улови" руски ФГБ модул у ниској орбити и причврстити га на амерички Ноде 1, и направи "свемирске шетње" са циљем да се инсталира потребна опрема.

Пуковник Џери Л. Рос и доктор Џајмс Х. Њуман су покушавали да поставе термо ћебе на раменске игле, прикачене на свемирску станицу, како би се смањио губитак топлоте и уштедјела енергија. Али, покривач је током покривања одлетио. На Насиној фотографији, насталој током мисије СТС-88, види се црни објекат који је одмах почео да се повезује с легендарним 'Црним витезом', али стручњаци су објаснили да се највјероватније ради о изгубљеном термалном покривачу.

У интервјуу из 2014., пуковник Рос је рекао: "Ако видимо нешто тамо горе, бићемо први који ће о томе говорити и постављати питања, као и рећи људима да смо видјели нешто што не разумијемо. Теорије завјере су забавне за оне које раде на њима, али су и губитак драгоцјене енергије мозга."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана