Пао из свемирске летјелице и преживио

Агенције
Пао из свемирске летјелице и преживио

Док је његова тестна свемирска летјелица била у слободном паду и потпуно се распадала, пилот Питер Саиболд је уз тешке повреде покушавао остати при свијести и активирати додатни довод кисика. Десна нога му је била сломљена на четири мјеста, као и кључна кост, био је изрезан, натучен и губио је вид.

SpaceShipTwo у власништву Virgin Galacticа славног подузетника Ричарда Бренсона тако није преживио пробни лет, али је пилот имао невјеројатну срећу. Наиме, чудесну срећу, како је то назвао Џорџ Вајтсајд, директор Virgin Galacticа.

Километрима изнад калифорнијске пустиње Мохаве, док се његова летјелица сурвавала према тлу, Саидболд је успио доћи свијести и затим узастопце покушавао укључити довод кисика, пише у извјештају о његову свједочењу које је у сриједу објавила америчка Национална управа за безбједност транспорта.

Сљедеће чега се сјећа је како се његов падобран аутоматски отвара, а затим како се буди. Тек након што је пао у пустињу, постао је свјестан својих повреда.

Истрага несреће која се догодила у октобру прошле године закључила је да се летјелица распала због тога што је копилот Мајкл Алебури, који није преживио несрећу, прерано откључао кочиони сустав док је летјелица ишла према свемиру.

Питер Саидболд је иначе директор лета за твртку Scaled Composites, која је склопила партнерство с Virgin Galactic у развоју свемирске летјелице у пустињи Мохаве око 150 километара сјеверно од Лос Анђелеса.

Virgin Galactic и даље се нада ове године наставити тестне летове с новом летјелицом, а циљ компаније је превести шест путника на висину 100 километара изнад Земље.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана