Ово су најбаксузнији бројеви на свијету

24sata.hr
Ово су најбаксузнији бројеви на свијету

Ови бројеви се у неким културама потпуно избjегавају, претежно због разних легенди и прича због којих су добили придев "несрећан".

 

Број 7

Док се у бројним културама седмица сматра срећним бројем, то не важи и за Кину у којој он има значење напуштања, љутње и смрти. Седми мjесец кинеског календара још се назива и "мjесец духова". Тај број се повезује и с бројним авионским несрећама, а 2014. почевши од 7. јула у раздобљу од седам дана пало је неколико авиона - лет МХ17 модела Боинг 777 срушен је тачно у 17 сати и 17 минута у источној Украјини, пао је и индијски војни хеликоптер у 17 сати при чему је страдало свих седам путника, иста судбина је снашла и хеликоптер вијетнамске војске Ми-171 који је пао у 7 сати и 37 минута...

Прошла година била је кобна за ваздушни саобраћај, а један од најпознатијих случајева је и нестанак малезијског авиона МХ370.

Број 17

У Италији се овај број сматра несрећним, као и симболом смрти јер се римским бројевима пише као XVII, што се може пресложити у "VIXI", што значи "Живео сам". Тај натпис се често може наћи у римским гробницама. Митологија о несрећи броја 17 потиче још из Библије, гдjе се као почетак великог потопа наводи 17. фебруар. Неке хотелске собе у Италији уопште немају собу број 17, а неки авиони компаније Алиталиа немају 17. ред.

Број 26

Овај број се у Индији сматра врло несрећним, а то вjеровање је додатно учврстио катастрофалан земљотрес 26. јануара 2001. у Гујарату, у ком је страдало преко 20 хиљада људи. Цунами у Индијском океану из 2004. који је у свијету убио преко 230 хиљада људи догодио се 26. децембра, 26. маја је експлодирало неколико бомби у граду Гувахати, а 26. новембра 2008. десио се и терористички напад у Мумбаију.

Према нумерологији, збир бројева два и шест доводи до несрећног броја осам, за који се вјерује да је број уништења и несреће, па се у Индији не савјетује склапање брака на било ког 8. у мјесецу.

Број 39

У проклетство тог броја вјерује се у Авганистану , а највише се избјегава у престоници Кабулу. Постоје нагађања да је 39 број мржње према старом начину рачунања који се зове абјад. Авганистанци овај број избјегавају на таблицама, у телефонским бројевима и у адресама. То сеже толико далеко да ће се аутомобил с тим бројем на таблици продати за упола мању цијену, а људи који имају 39 година неће то рећи ако их питају, већ "имам још годину до 40".

Број 191

Од 1960-их, пет засебних авиона под бројем 191 доживјело је катастрофалне несреће , а најгора је била она компаније Америцан Аирлинес из 1979., који се срушио на аеродрому у Чикагу с 273 особе. Сви су погинули, а летови под тим бројем више не возе ни за Делту ни за Америцан Аирлинес.

Број 250

Овај број у Кини не само да се сматра несрећним, већ и увредом. На мандаринском, он се изговора као "ер-баи-њу" што значи имбецил. Поријекло коришћења бројева као увреда потиче из античке Кине кад су се још користили бакрени новчићи. Стандардна мјера била је 1000 новчића, а број 500 односио се на некога или нешто што је инфериорно, док је 250 потпуно инфериоран. У Кини се тај број избјегава до те мјере да је пословни авион компаније Гулфстреам Аероспаце промјенио име у Г280.

Број 0888 888 888

Бугарска мобилна компанија Мобител укинула је број након што је у кратком року троје корисника с бројем 0888 888 888 преминуло. Један од њих је и бивши директор компаније, за који се нагађа да га је отровао пословни конкурент. Друга жртва је био лорд Константин Димитров, кога су у Холандији убили чланови руске мафије. Трећи човјек који је користио тај број је био шверцер дрогом и водећи човјек у свијету продаје некретнина, а након што је убијен на улици испред ресторана, број је службено укинут и не додјељује се ни на захтјев.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана