Откриће научника: Поједини преминули свjесни су своје смрти

Глас Српске
Откриће научника: Поједини преминули свjесни су своје смрти

Нова истраживања показала су да мозак преминулих особа може да настави да ради још неко вријеме након отказивања виталних органа, што значи да би особа могла да препозна своју смрт.

Поједини докази указују на то да особа и даље може да чује у тренутку проглашења своје смрти.


Доктор Сам Парнија из Њујорка истиче да су људи непосредно послије престанка рада срца још свјесни.

"Открили смо да пацијенти, којима је на операционом столу срце прво стало, па поново пробуђено, могу у потпуности да опишу шта се око њих дешавало у тренутку престанка рада срца", каже Парнија.

"Они су тачно описали шта су доктори и сестре радили, шта су причали, док су неки од њих могли и да виде", додао је.

Досад се сматрало да мозак престаје да ради око 30 секунди након што је срце престало да куца, чиме особа престаје да буде свјесна, али нова истраживања показују да преминуле особе могу да буду свјесне свог окружења до три минута након што су проглашене мртвим.

Од 2.060 пацијената из Аустрије, САД и Велике Британије с којима су научници разговарали, скоро 40 одсто је изјавило да се у одређеној мјери сјећа појединих детаља из периода након проглашења клиничке смрти.

Нова студија је послужила као идеја за римејк холивудског филма "Flatlines". Нова серија пратиће групу студената медицине који ће хемикалијама изазивати престанак рада својих срца, како би искусили сусрет са смрћу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана