Ostaci svemirske letjelice od 8,5t mogli bi da završe u Srbiji

Agencije
Ostaci svemirske letjelice od 8,5t mogli bi da završe u Srbiji

Početkom slijedeće godine, kineska svemirska stanica Tijangog-1 vratiće se u Zemljinu atmosferu, gdje će potpuno sagorjeti. Zanimljivo je znati gdje će tačno ona pasti

Svemirska stanica Tijangong-1 je dugačka 12 metara i široka 3,3 metra, a teška je ukupno 8.506 kilograma. Od 2016. godine izgubljen je kontakt sa njom, a između januara i marta 2018. godine očekuje se njen ulazak u Zemljinu atmosferu i pad.


Ostaci kineske svemirske stanice Tijangong-1 sagorjeće u atmosferi iznad Evrope, a navedeno je nekoliko potencijalnih zemalja na koje bi mogla pasti, među kojima je i Srbija!

Područje potencijalnog pada obuhvata Španiju, Francusku, Italiju, Crnu Goru, Albaniju, Srbiju, Makedoniju i Bugarsku. Iako naučnici kažu da je još rano da se predvidi tačno mjesto pada, mnogi sugerišu da bi to moglo biti bliže tlu Srbije ili Bugarske.

Inače, letjelica se trenutno nalazi na 300 kilometara od Zemlje, gdje kruži, a kada ponovo uđe u atmosferu, sagjoreće u potpunosti. Ipak, s obzirom na to da je teška 8,5 tona, neki njeni djelovi će preživjeti do pada na Zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana