Остаци свемирске летјелице од 8,5т могли би да заврше у Србији

Агенције
Остаци свемирске летјелице од 8,5т могли би да заврше у Србији

Почетком слиједеће године, кинеска свемирска станица Тијангог-1 вратиће се у Земљину атмосферу, гдје ће потпуно сагорјети. Занимљиво је знати гдје ће тачно она пасти

Свемирска станица Тијангонг-1 је дугачка 12 метара и широка 3,3 метра, а тешка је укупно 8.506 килограма. Од 2016. године изгубљен је контакт са њом, а између јануара и марта 2018. године очекује се њен улазак у Земљину атмосферу и пад.


Остаци кинеске свемирске станице Тијангонг-1 сагорјеће у атмосфери изнад Европе, а наведено је неколико потенцијалних земаља на које би могла пасти, међу којима је и Србија!

Подручје потенцијалног пада обухвата Шпанију, Француску, Италију, Црну Гору, Албанију, Србију, Македонију и Бугарску. Иако научници кажу да је још рано да се предвиди тачно мјесто пада, многи сугеришу да би то могло бити ближе тлу Србије или Бугарске.

Иначе, летјелица се тренутно налази на 300 километара од Земље, гдје кружи, а када поново уђе у атмосферу, сагјореће у потпуности. Ипак, с обзиром на то да је тешка 8,5 тона, неки њени дјелови ће преживјети до пада на Земљу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана