Opasni evropski supervulkan se približava tački pucanja

Agencije
Opasni evropski supervulkan se približava tački pucanja

Supervulkan Kampi Flegrei u Italiji nije eruptirao još od 1538. a stručnjaci upozoravaju da bi to moglo da dovede do razornih posljedica.

Proučavanjem faza njegove aktivnosti u poslednjih 500 godina, istraživači su predvideli da dostižemo "kritičnu fazu" u kojoj bi svaka buduća nestabilnost vodila erupciji.


Oni se nadaju da će njihova otkrića podstaći lokalne vlasti da se pripreme za erupciju, koja bi mogla da utiče na život 360.000 ljudi.

Ako vulkan počne da izbacuje lavu, to bi izazvalo haos i u avionskom saobraćaju.

Stručnjaci Univerziteta u Kaliforniji i Opservatorije Vezuva u Napulju proučavali su pravilnosti u aktivnosti vulkana Kampi Flegrei, koji pokazuje znake buđenja u posljednjih 67 godina u vidu lokalnih zemljotresa i odizanja tla.

Slično ponašanje primjećeno je prije više od 500 godina, kada je nakon više od jednog vijeka nagomilavanja lave, došlo do erupcije 1538.

Koristeći novi model, naučnici su istraživali da li se Kampi Flegrei možda ponovo priprema za erupciju. Otkrili su nagomilavanje energije u Zemljinoj kori i da je vulkan podložan erupciji.

"Proučavanjem pucanja i kretanja tla, došli smo do kritične faze u kojoj nemjiri povećavaju mogućnost erupcije i ključno je da vlasti budu spremne na to", kaže vođa studije dr Kristofer Kilburn.

"Ne znamo kada će ovi nemiri dovesti do erupcije, ali je primjetan trend koji smo zapazili i u proučavanju drugih vulkana."

Naučnici su primjetili kretanje magme u oblasti oko tri kilometra ispod vulkana. Erupcija postaje verovatnija kad se tlo rastegne do tačke pucanja, jer lava može da kroz pukotine iscuri na površinu.

U tri navrata detektovana su izdizanja tla više od tri metra u vazduh, ali do pucanja kore još nije došlo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana