Одвикавање од друштвених мрежа теже од алкохола или дроге

Срна
Одвикавање од друштвених мрежа теже од алкохола или дроге

Лондон - У посљедњих неколико година интензивни корисници друштвених мрежа почели су да траже помоћ стручњака да би ријешили проблем зависности, за коју стручњаци кажу да је јача него код алкохола или наркотика.

Терапеути сада нуде разна савјетовања, осмислили су "детокс третмане", а корпоративна велнес индустрија у експанзији нуди све више рјешења како да се проведе дан без сталног компулзивног "скроловања" по страницама.


Ако не можете одолити одласку на Фејсбук, Снепчет, Инстаграм или друге друштвене мреже, осјећате узнемиреност када не можете провјерити свој паметни телефон или немате сигнал, можда вам треба помоћ.

Нуди се широк спектар услуга и третмана које "зависници" од друштвених мрежа могу пробати како би се ријешили ове навике. Цијена је око 150 долара по сату, а дужи вишедневни "детокс третман" може коштати и више од 500 долара, пише Би-Би-Си.

Код терапеута Нејтана Дрискела у Хјустону у Тексасу у посљедњих неколико година број пацијената који траже помоћ због зависности од друштвених медија порастао је за 20 одсто и сада они чине готово половину његових пацијената.

"На неки начин, психолошки утицај који узрокују Фејсбук, Снепчет и друге дигиталне платформе може бити теже лијечити од других признатих овисности. Ово је гора зависност од алкохола или дрога јер је много занимљивије и нема стигме иза тога", каже Дрискел.

Он наплаћује третмане 150 долара по сату и ради с пацијентима најмање шест мјесеци, јер, каже, бар толико времена им треба да би у потпуности разумјели како управљати властитим понашањем.

Иако зависност од друштвених мрежа још није званично препозната као поремећај у медицинским класификационим приручницима у САД, неки терапеути, укључујући Дрискела, лијече болеснике на исти начин као код лијечења од других облика зависности.

"Викенд или седмодневни ждетоксиж, који често укључује боравак у природи, помаже пацијентима да се жискључеж с уређаја и могу бити добар први корак. Добро је када у детокс процесу поново добијете свој ум, али онда се вратите у исти живот као и прије што може ометати напредак", каже Дрискел.

Компанија "Токспејс" из Њујорка нуди онлајн савјетовање са својих 1.000 мрежних терапеута.

Потпредсједник компаније Линда Сако каже да су 2016. покренули 12-седмични програм за људе који се боре са онлајн зависностима. Компанија нуди терапију текстуалним порукама за 138 долара мјесечно, па до 396 долара за терапију кроз разговор уживо.

"Клијенти користе паметне телефоне за одржавање терапијских састанака, а ми их учимо како користити телефон на жпажљивијиж начин. Већина људи се окреће терапији након бројних неуспјешних покушаја да се сами изборе са овим проблемом", каже Сако.

У Лондону Оријана Фелдинг основала је компанију "Дигитал детокс" 2014. и сада ради с компанијама чији запослени имају проблем са кориштењем друштвених медија, како они не би морали сами да се боре са тим проблемом.

Програми започињу индивидуалним радом, а затим запослени пролазе кроз прилагођене онлајн-модуле. Ове сесије се у просјеку наплаћују 600 фунти /748 долара/ дневно, а извршни функционери компанија се могу пријавити и за додатне радионице фокусиране на повећање продуктивности.

У Берлину фирма "Офтајм" сарађује с корисницима тако што их контролише путем апликација, а нуде и разне детокс радионице "лицем у лице".

"Људи имају тенденцију да ово називају овисношћу, прије него да размишљају о томе као недостатку равнотеже", каже психолог Александер Стејнхарт, који је основао ово предузеће 2014. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана