Од овог мјесеца видео рекордери одлазе у историју

Агенције
Од овог мјесеца видео рекордери одлазе у историју

Иако су DVD медији замијенили касете прије више од 10 година, производња VCR уређаја (некада популарних видео рекордера) се наставила и до данас, и то у већим количинама него што можемо да замислимо. Ова слика ће се ипак ускоро промјенити.

Вијести из Јапана сугеришу да ће Funai Electric Company, посљледњи произвођач видео рекордера у Јапану, престати да производи VCR иуређаје овог мјесеца. Funai, који је VCR уређаје продавао под Sanyo и другим брендовима, као разлог прекидања производње наводи опадање тржишног интересовања и тешко прибављање дијелова за проузводњу VCR уређаја.


Занимљива и прилично изненађујућа информација је да је Funai током прошле године успио да прода чак 750.000 видео рекордера, што је вјероватно много више него што би ико могао да претпостави.

JVC је ВХС формат представио средином седамдесетих година прошлог вијека, годину дана након што је Sony објавио свој Betamax формат. Иако су два формата годинама водила љуту борбу на тржишту, ВХС је на крају добио битку и превладао, а у успјеху је уживао до раних 2000-их. Sony је тек ове године престао да прозводи Бетамаџ касете.

Ипак, за оне који имају ВХС касете није све изгубљено. Колекционарство и скупљање старих ВХС касета је постало популарно посљедњих година, а неке од њих вриједе и по неколико стотина долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана