Od 2021. godine ukida se pomjeranje sata u EU

Srna
Od 2021. godine ukida se pomjeranje sata u EU

Strazbur - Evropski parlament izglasao je da se ukida pomjeranje sata od 2021. godine pa će tako sve zemlje EU morati da odaberu ljetno ili zimsko računanje vremena, a do aprila ove godine da saopšte svoju odluku u tom smislu.

Odbor za promet i turizam Evropskog parlamenta je sa 23 glasa “za” i 11 “protiv” izglasao da se 2021. godine ukine ljetno i zimsko računanje vremena.

Zagovornici ove odluke tvrde da je ukidanje ljetnog i zimskog računanja vremena korisno za uštedu energije, dok protivnici tvrde suprotno.

Države članice EU nemaju čvrst stav o nacrtu ovog zakona i imaju podijeljeno mišljenje o vremenskoj zoni u kojoj će biti.

Odbor je predložio da izmjena vremena posljednje nedjelje u martu 2021. godine treba da bude i posljednja za zemlje EU koje se odluče za ljetno vrijeme.

Članice EU koje žele da zadrže standardno ili zimsko računanje vremena treba da izmjene vrijeme ili pomjere sat posljednji put posljednje nedjelje u oktobru 2021. godine.

Pomjeranje sata uspostavljeno je sedamdesetih godina prošlog vijeka, kao pokušaj uštede energije zbog naftne krize. Nakon određenog vremena uslijedile su i druge zemlje tadašnje Evropske zajednice, prethodnice EU.

Različita pravila o ljetnom računanju vremena ujednačena su 1996. godine unutar EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana