Novo oružje vosjek SAD: Avion uništava mete laserom

Agencije
Novo oružje vosjek SAD: Avion uništava mete laserom

Vašington - Vojska SAD je potvrdila da razvija novo nesmrtonosno oružje bazirano na tehnologiji elektromagnetnog pulsa, dosad poznato iz SF filmova, knjiga i video-igara.

Projekat CHAMP, skraćeno od "projekat snažnog protivelektronskog projektila", predstavljen je prošle sedmice na prvom "laboratorijskom danu" vojske SAD.

Pentagon je prikazao brojne vojne novotarije, a među njima se istakao CHAMP, koji prilikom detonacije na željenoj teritoriji oslobađa snažan elektromagnetni puls (EMP) i onemogućava rad elektronske opreme.

Kako navode američki mediji, CHAMP ne bi trebalo porediti sa ranijim nuklearnim EMP projektima testiranim nakon hladnog rata, koji su razvijani kako bi onesposobili energetske i informatičke sisteme u čitavim regijama. Ovaj projekat se fokusira na manje mete.

Kako se navodi, američka avijacija bi korišćenjem ovih projektila mogla da "ugasi svjetlo" i onemogući komunikaciju u terorističkim bazama, ne ugrožavajući živote civila.

Oružje razvija gigant "Boing", a objavljeno je da je projektil uspješno testiran još 2012. godine na poligonu u Juti, gdje je uspješno ugasio sve računare u jednoj zgradi.

- Ova tehnologija otvara novo poglavlje u modernom ratovanju. U bliskoj budućnosti ćemo moći da koristimo ovo oružje da onemogućimo sve elektronske sisteme protivnika i prije nego što naše trupe stignu - rekao je Kit Kolman, menadžer programa CHAMP.

U prethodne tri godine tehnologija je znatno napredovala i u Pentagonu kažu da je već spremna za ratna područja. Koristiće je prvenstveno avijacija, koja će je montirati na "nevidljive" projektile dugog dometa.

 

Kako zlokobno novo oružje uništava čitave mreže

 

1. Projektil se lansira sa bombardera "stelt"

2. Projektil prati unaprijed isprogramiranu putanju i kontroliše se daljinskim putem

3. Projektil cilja zgrade i gasi sve unutra za nekoliko sekundi

4. Kontrolori u štabu prate uništavanje meta

 

Kako funkcioniše top sa elektromagnetnim pulsom

- Top je pričvršćen za donji dio projektila, koji je izolovan od njegovog dejstva

- Supermoćna mikrotalasna rerna pravi fokusirani snop mikrotalasne energije

- Pulsevi jačine nekoliko hiljada volti pogađaju zgrade uzrokujući fatalne skokove napona u elektronskoj opremi

 

Uništava računare, mobilne telefone, automobile i čak može onesposobiti tenkove

 

- Nanosi stalnu štetu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana