Ново оружје восјек САД: Авион уништава мете ласером

Агенције
Ново оружје восјек САД: Авион уништава мете ласером

Вашингтон - Војска САД је потврдила да развија ново несмртоносно оружје базирано на технологији електромагнетног пулса, досад познато из СФ филмова, књига и видео-игара.

Пројекат CHAMP, скраћено од "пројекат снажног противелектронског пројектила", представљен је прошле седмице на првом "лабораторијском дану" војске САД.

Пентагон је приказао бројне војне новотарије, а међу њима се истакао CHAMP, који приликом детонације на жељеној територији ослобађа снажан електромагнетни пулс (EMP) и онемогућава рад електронске опреме.

Како наводе амерички медији, CHAMP не би требало поредити са ранијим нуклеарним EMP пројектима тестираним након хладног рата, који су развијани како би онеспособили енергетске и информатичке системе у читавим регијама. Овај пројекат се фокусира на мање мете.

Како се наводи, америчка авијација би коришћењем ових пројектила могла да "угаси свјетло" и онемогући комуникацију у терористичким базама, не угрожавајући животе цивила.

Оружје развија гигант "Боинг", а објављено је да је пројектил успјешно тестиран још 2012. године на полигону у Јути, гдје је успјешно угасио све рачунаре у једној згради.

- Ова технологија отвара ново поглавље у модерном ратовању. У блиској будућности ћемо моћи да користимо ово оружје да онемогућимо све електронске системе противника и прије него што наше трупе стигну - рекао је Кит Колман, менаџер програма CHAMP.

У претходне три године технологија је знатно напредовала и у Пентагону кажу да је већ спремна за ратна подручја. Користиће је првенствено авијација, која ће је монтирати на "невидљиве" пројектиле дугог домета.

 

Како злокобно ново оружје уништава читаве мреже

 

1. Пројектил се лансира са бомбардера "стелт"

2. Пројектил прати унапријед испрограмирану путању и контролише се даљинским путем

3. Пројектил циља зграде и гаси све унутра за неколико секунди

4. Контролори у штабу прате уништавање мета

 

Како функционише топ са електромагнетним пулсом

- Топ је причвршћен за доњи дио пројектила, који је изолован од његовог дејства

- Супермоћна микроталасна рерна прави фокусирани сноп микроталасне енергије

- Пулсеви јачине неколико хиљада волти погађају зграде узрокујући фаталне скокове напона у електронској опреми

 

Уништава рачунаре, мобилне телефоне, аутомобиле и чак може онеспособити тенкове

 

- Наноси сталну штету

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана