Нови снимци са Антарктика показују оно од чега се страховало ФОТО

Агенције
Нови снимци са Антарктика показују оно од чега се страховало ФОТО

Огроман ледени бријег четири пута већи од Лондона, који се прије два мјесеца одломио од Антарктика, почео је да се креће, показују најновији сателитски снимци.

Када се ледени брег А68 одломио од леденог гребена Ларсен Ц било је нејасно шта ће се догодити.


Ледене плоче након одвајања могу да остану на истом мјесту деценијама, у зависности од морских струја и топографије морског дна. Међутим, чини се да је ледена плоча почела да се креће.

Величине око 5.800 километара квадратних и тежине хиљаду милијарди тона, плоча А68 је један од највећих ледених брегова икада познатих, иако је његова половина упола мања од Посове ледене плоче, пише Индепендент.

"Након одвајања од Ларсена Ц, чини се да се брег А68 креће", написао је на свом налогу на Твитеру професор Стеф Лермит са Универзитета Делфт у Холандији.

Он је упоредио посљедње сателитске снимке са првим након одвајања.

Постоји забринутост да ће се ледени бријег цјепати на мање дијелове који би могли да се нађу на некој од транспортних рута. Уколико буду толико уситњени да би се пратили сателитом, биће ризични по бродове.

Научници вјерују да глобално загревање нема утицаја на "цјепкање" плоче. Ипак, има и оних који тврде баш супротно.

Професорка Ненси Бертлер са Универзитета Викторија у Велингтону истиче да глобално загријевање и рупа у озонском омотачу доводе до изненадног распада бројних ледених плоча од којих неки постоје више од 10.000 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана