Њујоркер: Трамп је можда једини који зна све о Тесли

Танјуг
Њујоркер: Трамп је можда једини који зна све о Тесли

Новоизабрани амерички предсjедник Доналд Тамп можда је једини човjек на свијету који зна све тајне Николе Тесле будући да је његов стриц био на челу комисије ФБИ, која је истраживала заплијењене документе након смрти једног од највећих научника 19 и 20 вијека, пише амерички Њујоркер.

Тесла је преминуо почетком јануара 1943. и сву његову имовину заплијенио је ФБИ. Три седмице касније, стручна група прегледала је све те документе, а на челу је био Џон Г. Трамп, стриц новог предсједника САД.


Трампов стриц је био инжењер и физичар, а сам Доналд често је спомињао славног стрица.

"Стриц ми је често причао о нуклеарном рату прије него је и постао нуклеарни", говорио је Доналд. Највећа брига ФБИ-а био је страх да је Тесла развио неко моћно оружје које би савезници могли искористи. Званично, истрага није дала битније резултате, а Џон Трамп је написао: "Размишљања и радови Николе Тесле, барем посљедњих петнаестак година, примарно су филозофске природе и не садрже нове дјелотворне методе или примјењива истраживања".

Тек шест мјесеци након смрти славног научника спроведен је филаделфијски експеримент, а неки теоретичари кажу да је то доказ да је у Теслиним документима било нешто више од обичног "филозофирања".

Шушка се да је један ратни брод америчке морнарице нестао или је постао потпуно невидљив, у зависности од тога кога питате. Морнарица деценијама тврди да се експеримент никад није догодио и да су све те приче само плод хиперпродуктивне маште теоретичара завјера.

Доналдов стриц први је прочитао Теслине биљешке и поставља се питање колико је тих информација пренио самом Доналду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана