Nikada nećete pogoditi koja je najsmrtonosnija životinja u SAD

Agencija

Ako ste pomislili da je riječ o ajkuli, medvjedu, ili nekoj otrovnoj životinji, u velikoj ste zabludi. Uprkos tome što ove životinje jesu opasne, čovjek sa njima ne dolazi toliko često u kontakt.

Naučnici su u okviru studije, objavljene u magazinu "Wilderness & Environmental Medicine ", proučavali odnos opšteg mortaliteta na teritoriji SAD i broja smrti koje su prouzrokovale životinje, u periodu između 2008. i 2015. godine.

Izbrojeno je 1.610 smrtnih slučajeva koje su izazvale životinje, uključujući fatalne posljedice ujeda, ugriza i ubrizgavanja otrova u organizam.

Najveći broj smrti prouzrokovale su životinje koje nisu ni divlje ni otrovne: Riječ je o velikim sisarima, tačnije životinjama koje se nalaze na farmi, poput konja ili stoke. Na milion ljudi tako je bilo 2,8 smrtnih slučajeva koje su izazvale domaće životinje.

Drugu veliku grupu (nešto manje od 30 odsto) čine opnokrilci (lat. Hymenoptera) - insekti sa žaokama poput pčela, osa i stršljenova.

Treću najveću grupu čine psi. Na 10 miliona generalnih smrtnih slučajeva, bilo je 4,6 smrti koje je prouzrokovao čovjekov najbolji prijatelj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana