Неуништиви киборзи постаће четврта служба на Земљи до 2068.

Агенција
Неуништиви киборзи постаће четврта служба на Земљи до 2068.

Неуништиви киборзи, налик на роботе из филмова о Терминатору, постаће "четврта служба" у цијелом свијету, тврди један од водећих енглеских футуролога Мет Шор.

Киборзи ће имати снагу једнаку снази 500 људи одједном и моћи ће да раде 24 сата дневно, седам дана у недјељи. Умјесто да потпуно замјене људе на пословима у хитним службама, они ће радити заједно са људима и помагати им.


Киборзи ће највише бити ангажовани у опасним мисијама спасавање људи заробљених услијед посљедица природних катастрофа или сличних великих несрећа, пише Дејли мејл.

"У временима криза, потребне су на нам иновације. Иновативно размишљање тада постаје потребније него икада. Иноватори ће све више тражити начине да помогну људима, па нема сумње да ће се роботика развијати у правцу помоћи хитним службама", тврди Шор, који је ове претпоставке о киборзима изнео у својој најновијој књизи.

Он вјерује да ће "суперхумани" роботи бити у стању самостално да дижу и преврћу камионе, вуку заглављена возила, склањају различите препреке, чисте снијег... и да буду од помоћи полицији, ватрогасцима и хитним медицинским службама.

Киборзи ће, међутим, имати и још једну, хуманију, функцију. Моћи ће и да врше основне операције приликом пружања прве помоћи, али и да "кажу коју утешну ријеч".

Мет Шор тврди да ће таква употреба робота допринијети спасавају хиљада живота годишње, пошто ће киборзи моћи да иду тамо гдје се људи, због озбиљних могућности да се одатле не врате живи, ни не усуђују да кроче.

Киборзи ће се, за 50 година, заснивати на веома напредним системима вјештачке интелигенције, моћи ће да подигну 1.000 пута теже терете од њихове тежине, биће прекривени материјалом отпорним на температуру и пламен, и моћи ће да раде и под водом на великим дубинама, тврди енглески футуролог.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана