/Не/ зовите ванземаљце!

Срна
/Не/ зовите ванземаљце!

Сан Франциско - У 2018. години почеће дуго најављивани програм МЕТИ /слање порука ванземаљској интелигенцији/, који је подијелио научнике на оне који га подржавају и оне који тврде да би то могао бити почетак краја људске цивилизације.

Мисија која ће бити покренута у склопу пројекта МЕТИ биће револуционарни покушај комуникације са ванземаљцима.

Британски "Индипендент" наводи да би пројекат човјечанству требало да омогући успостављање контакта са ванземаљцима, "умјесто да чекамо да се они јаве нама".


Међутим, неки научници већ су упозоравали на опасну природу слања таквих порука. Скретање пажње ванземаљцима на постојање човјека и цивилизације која се "једва отиснула у свемир" може довести до уништења човјечанства.

Научници који су против овог програма наводе да би сусрет људи и развијених ванземаљских врста био "попут сусрета Индијанаца и Колумба".

Чувени физичар Стивен Хокинг је против идеје слања таквих сигнала у свемир. Он је прије неколико мјесеци изјавио да би људи требало да буду "опрезни".

Хокинг вјерује да би ванземаљска цивилизација која ступи у контакт са Земљанима, вјероватно, људе посматрала као "примитивне бактерије".

"Могли би нас поубијати и избрисати са лица Земље - једноставно зато јер их не би било брига", наводи Хокинг.

Часопис "Пипл" пише да не постоје прописи који регулишу да ли се нека порука смије послати у свемир нити шта би она требало да садржи.

Међутим, екипа која стоји иза пројекта МЕТИ каже да се таква порука може користити за "учење" и размјену информација, ако комуникација буде успјешна.

Почетна порука могла би се ослањати на основне математичке и научне концепте.

У програму МЕТИ, чија је централа у Сан Франциску, надају се да ће брзо сакупити почетни милион долара, колико им је потребно за почетак програма.

Тај новац ће се користити за изградњу или изнајмљивање довољно снажног одашиљача који може послати поруку у свемир.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана