Научници у шоку: Код орки забиљежено никад виђено понашање

Агенција
Научници у шоку: Код орки забиљежено никад виђено понашање

Након чудних звукова који су допирали из правца сјевероисточне обале острва Ванкувер у Британској Колумбији, научници су први пут у историји забиљежили случај чедоморства међу оркама.

Научници су након комешања у води примјетили да мужјак орке држи тијело новорођеног младунца у устима, и са њиме бјежи од женке и других чланова њене породице.

Када је мајка мужјака покушала да се умијеша и отјера групу која га је јурила, женка чије је младунче мужјак носио у устима ударила га је толико снажно, "да се његово тијело затресло, а кроз ваздух пролетјела његова крв", истичу научници.

"Били смо у исто вријеме ужаснути и фасцинирани", изјавио је еколог Џаред Тауерс за ЦБЦ.

Упркос томе што га је женка повредила, мужјак и даље није желио да пусти младунче, иако је оно до тада већ било мртво, пише Њузвик.

Истраживачи, који су цио догађај описали у магазину Сајентифик рипортс, кажу да је мужјак највјероватније усмртио младунца како би се парио са његовом мајком.

"Код других врста сисара, мужјаци испољавају овакво понашање како би женка што прије поново ушла у плодну фазу", каже Тауерс.

Он је додао да се до сада сматрало да су женке избирљиве када је ријеч о одабиру партнера за парење, али да новооткривено понашање указује на то "да ипак немају много избора".

"Случај помагања мајке свом сину такође је јединствен у свијету орки. Познато је да женке орки дијеле храну са својим одраслим ћеркама и синовима, и воде их, а након овога се чини и да помажу мужјацима тако што им обезбјеђују прилику за парење", објасио је Тауерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана