Научници тврде: Пријети нам апокалипса

Радио Слободна Европа
Научници тврде: Пријети нам апокалипса

Научници који изучавају климатске промјене све гласније упозоравају да у наредном периоду нашој планети прети - апокалипса.

У првој деценији 21. вијека просјечна температура на површини Земље порасла је за 0,47 степени Целзијуса.

Научници су израчунали да би повећање просјечне температуре за један степен Целзијуса повећало испаравање воде у атмосферу за седам посто. То би довело до јачих ваздушних струјања и чешћих временских непогода и обилнијих падавина.

Ријеч "апокалипса", која означава "крај свијета", често се чула и на Првој међународној конференцији метеоролога, која је у августу одржана у Монтреалу, преноси Радио Слободна Европа.

Готово хиљаду научника из цијелог свијета пет дана расправљало је о климатској будућности планете, а закључци нису нимало оптимистични.

Протокол из Кјота, који је ступио на снагу прије десет година, само је празно слово на папиру. Подразумијевао је смањење емисије штетних гасова и ефеката "стаклене баште", чиме би се зауставило даље неконтролисано загрејавање наше планете, али га земље потписнице нису поштовале.

Због тога се, кажу научници, наставља глобално загријавање услијед чега се све више топе ледене површине на половима. То изазива климатске промјене са честим временским непогодама и несагледивим посљедицама.

Извјесно је да ће се у наредном периоду на нашој планети смијењивати екстремне хладноће и екстремне врућине и суше. Обилне падавине, прогнозирају научници, изазиваће честе и неочекиване поплаве и клизишта. Појачана ваздушна струјања могла би у наредном периоду да угрозе безбједност и авионског и поморског саобраћаја.

Већ сада могу се чути информације о џиновским таласима који су на неким морима и океанима високи и до 40 метара, а све до скоро таласи висине до 20 метара били су права ријеткост.

Ту није крај црним прогнозама научника. Они тврде да се огромни ледник на Гренланду топи и да би се ниво океана, у случају даљег глобалног загрејавања Земље, могао повећати за шест метара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана