Научници смислили начин да побољшају памћење за чак 30 одсто

Научници смислили начин да побољшају памћење за чак 30 одсто 15.11.2017 17:38 | Агенције

Тим истраживача са Универзитета Јужна Калифорнија развили су „меморијске протезе“, имплантате који би могли да побољшају људско памћење. Њихово откриће презентовано је на Институту за неурологију у Вашингтону

Уређај се састоји од електрода које се уграђују у мозак и требало би да опонаша природне процесе памћења правећи мале електричне напоне у хипоталамусу, дијелу мозга задуженом за учење и памћење.


Како су у питању електроде које имитирају уобичајене активности мозга, научници се надају да би могле да помогну људима са поремећајима у памћењу, попут деменције.

Двадесет добровољаца учествовало је у експерименту који је спровео овај тим научника. Њима су прикачене електроде, а затим им је задата једноставна меморијска игра.

Сваком учеснику приказане су фотографије у краткој презентацији, а 75 секунди касније њихов задатак био је да се присете онога што су видјели.

Истраживачи су затим, посматрајући активност неурона, покушали да установе шта се дешава у њиховом мозгу, како би сазнали који дијелови мозга су били активни кад су покушавали да призову сјећање.

У наставку испитивања научници су употребили имплантате на испитаницима како би стимулисали дијелове мозга који су у претходном експерименту били активни.

Како је истраживање показало, овај уређај може да поспјеши резултате тестова меморије за 30 одсто. Истраживачи се надају да ће се у будућности користити у побољшању памћења, вида и покрета.

„Ово до сада још нико није урадио“, рекао је професор биомедицинског инжењеринга Донг Сонг са Универзитета Јужна Калифорнија, пише „Бизнис инсајдер“.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица