Naučnici objasnili koliko je odvajanje sante od Ankarktika opasno

Agencije
Naučnici objasnili koliko je odvajanje sante od Ankarktika opasno

Ledena ploča velika kao četvrtina Velsa i jedna od 10 najvećih ikada zabiljeleženih odlomila se od Antarktika, javljeno je juče. Do odvajanja na ledenoj ploči Larsen C došlo je između 10. i 12. jula, navedeno je u saopštenju Univerziteta Svonsi.

Britanski naučnici koji proučavaju ovaj proces istakli su da su ovo područje i sam ledeni breg nepoznati i zabrinjavajuće je što bi se Larsen C mogao srušiti, što bi izazvalo otapanje leda i podizanje nivoa mora.


Za naučnike ovaj događaj je samo jedan dio rasprave o dešavanjima na Antarktiku i uticaju rastuće temperature i ljudskih aktivnosti.

Istraživač iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu u Koloradu Ted Skambos odvajanje ledene ploče navodi kao primjer kako se polovi mogu promjeniti u velikoj mjeri za samo nekoliko decenija.

"Nema sumnje da su promjene i otopljavanja izazvana klimatskim promjenama, ali kako je tačno došlo do ovih promjena još uvijek je zagonetka."

Na pitanje da li će ovo odvajanje uticati na podizanje nivoa mora, Skambos odgovara da definitivno neće, ali ukoliko u narednih nekoliko godina sante počnu da se otapaju brže, primjetili bismo promjenu u nivou mora.

"Dešavanja na Antarktiku nemaju velike posljedice po nas, ali da se to desilo na nekom drugom dijelu planete, vjerovatno bi bila ozbiljna briga", istakao je on.

Skambos dodaje da su ovakve situacije uobičajene za Antarktik i da se oduvijek dešavaju.

"Ova promjena je velika, ali nije ni u najvećih 10 od šezdesetih godina. Mnogo je važnije kada se odvajaju posljednji dijelovi glečera. To smo vidjeli nekoliko puta, daleko na sjeveru, ali ova oblast je još uvijek bezbjedna", rekao je Skambos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana