Научници објаснили колико је одвајање санте од Анкарктика опасно

Агенције
Научници објаснили колико је одвајање санте од Анкарктика опасно

Ледена плоча велика као четвртина Велса и једна од 10 највећих икада забиљележених одломила се од Антарктика, јављено је јуче. До одвајања на леденој плочи Ларсен Ц дошло је између 10. и 12. јула, наведено је у саопштењу Универзитета Свонси.

Британски научници који проучавају овај процес истакли су да су ово подручје и сам ледени брег непознати и забрињавајуће је што би се Ларсен Ц могао срушити, што би изазвало отапање леда и подизање нивоа мора.


За научнике овај догађај је само један дио расправе о дешавањима на Антарктику и утицају растуће температуре и људских активности.

Истраживач из Националног центра за податке о снијегу и леду у Колораду Тед Скамбос одвајање ледене плоче наводи као примјер како се полови могу промјенити у великој мјери за само неколико деценија.

"Нема сумње да су промјене и отопљавања изазвана климатским промјенама, али како је тачно дошло до ових промјена још увијек је загонетка."

На питање да ли ће ово одвајање утицати на подизање нивоа мора, Скамбос одговара да дефинитивно неће, али уколико у наредних неколико година санте почну да се отапају брже, примјетили бисмо промјену у нивоу мора.

"Дешавања на Антарктику немају велике посљедице по нас, али да се то десило на неком другом дијелу планете, вјероватно би била озбиљна брига", истакао је он.

Скамбос додаје да су овакве ситуације уобичајене за Антарктик и да се одувијек дешавају.

"Ова промјена је велика, али није ни у највећих 10 од шездесетих година. Много је важније када се одвајају посљедњи дијелови глечера. То смо видјели неколико пута, далеко на сјеверу, али ова област је још увијек безбједна", рекао је Скамбос.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана