Насина фотографија приказује “Марсовце који вребају из кратера”

Дневник
Насина фотографија приказује “Марсовце који вребају из кратера”

Андре Гигнак је увjерен да је на фотографијама које је објавила NASA открио Марсовце.

Андре Гигнак тврди да је открио прозор у кратеру на Марсу с Марсовцима који гледају из њега. До запањујућег открића дошао је, каже, проучавајући фотографију коју је објавила NASA, а за коју је заслужан ровер “Opportunity”.

Блогер који пише о науци рекао је да је његову знатижељу привукла “тамна тачка” на ивици кратера Ендевур па је одлучио да то дубље истражи.

“Био сам запањен. Био је то велики панорамски прозор уграђен у унутрашњи зид кратера”, тврди овај 58-годишњак. Вjерује и да бункер може бити коридор који, каже, води до већег бункера.

Писац који је заинтересован за астрономију од 1970-их година тврди да темељно проучава фотографије Марса сваки дан протеклих једанаест мjесеци.

“Увијек пажљиво гледам слике Марса, а онда одлучим да се усредсредим на једно или више подручја на фотографији. Повећам та подручја и ако се не појави ништа занимљиво пребацим се на друго подручје на фотографији. Не мијењам ништа, не додајем ништа”, каже.

С његовим тврдњама не слажу се сви. Многи вјерују да се ради о акутним случајевима пареидолије, односно психолошког феномена који укључује виђење лица на необичним мјестима.

Други мисле да су узрок “визуалног лудила” природна средства као што је соларни ветар.

NASA је раније поручила да би подземне воде могле бити узрок ерозија у одређеним пјешчаним формацијама и каналима.

Међутим, професор Алан Д. Ховард са универзитета Виргинија каже да су многи облици на Марсу и даље загонетни, и да су због тога субјект интерпретација.

Гигнак је увјерен да је његов проналазак стваран. “Мислим да се људима мора рећи о ванземаљцима који се окупирају бункерима и ракетама”, изјавио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана