НАСА: Ако Бени крене према Земљи - нема спаса?

Агенције
НАСА: Ако Бени крене према Земљи - нема спаса?

Пасадена - Човјечанство, можда, неће бити у стању да одбрани Земљу од огромног астероида "Бени", великог попут Емпајер стејт билдинга, који би могао ударити у планету 2.135 или 2.175 године.

Научници сматрају да ни најнапреднија технологија неће моћи да уништи толику свемирску стијену.

Посљедице би биле страшне, упозоравају стручњаци, а постоји и страх да би астероид могао у потпуности да уништи живот на Земљи.

Разматра се могућност кориштења посебно пројектованог свемирског брода који би нуклеарним оружјем уништавао потенцијално опасне космичке објекте.

У најновијем раду, Наса и америчка Национална управа за нуклеарну безбједност представиле су план за свемирски брод масе 8,8 тона који би ударио директно у мањи или разнио већи астероид помоћу нуклеарног уређаја.

Овај план је сачињен на основу потенцијалног удара 500 метара широког и 60 милиона тона тешког астероида "Бени", који је тренутно одредиште Насине мисије за прикупљање узорака.

Иако нема ризика да би "Бени" могао у неко догледно вријеме ударити у Замљу, постоји вјероватноћа од један према 2.700 да би то могао учинити у сљедећем вијеку.

Слање више свемирских бродова пред астероид могло би га довољно успорити или му промијенити правац како би се избјегао удар у Земљу.

Ако услови не буду погодни за кориштење пресретача, преостаје само нуклеарно оружје као посљедња опција, наводе научни портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана