Misteriozni simboli na ploči u polju zbunili naučnike

Srna
Misteriozni simboli na ploči u polju zbunili naučnike

U jednom polju u Španiji pronađena je kamena ploča sa neobičnim simbolima, prenosi Daily Mail.

Istraživači smatraju da je najvjerovatnije riječ o jednom od najranijih monumentalnih pisama na Iberijskom poluostrvu, ali nisu uspjeli da dešifruju značenje simbola.


Ploča najvjerovatnije potiče iz gvozdenog doba, a jezik sadrži elemente španskog i grčkog jezika, kao i iberijskih, kanaanitskih i istočnoarapskih jezika. U pitanju su kulture koje su u to vrijeme bile aktivne na Iberijskom poluostrvu.

Ploča je dugačka metar i po i široka 85 centimetara, a vjeruje se da su sumboli urezani u nju između devetog i trećeg vijeka prije nove ere, prenosi Antiquity.

Još 2002. godine pronašao ju je farmer koji je obrađivao svoju zemlju u Montoru, ali je tada bačena u stranu.

Dvije godine kasnije, primjetila su je dva šumara, koja su je odnijela u Arheološki muzej u Montoru, gdje je ostala narednih osam godina, piše IB Time.

Garsija Sanhuan sa Univerziteta u Sevilji počeo je da ispituje ploču 2012. godine, i ubrzo otkrio da sadrži simbole koji potiču iz različitih jezika.

"Jedna od pretpostavki jeste da ih je urezao nepismen narod, na osnovu onoga što je vidio (a nije razumeo) u drugim kulturama. Moguće je da je natpis poslijedica kontakta iberijskih naroda sa pridošlicama, najvjerovatnije Feničanima, koji su tvorci prvog pisma", rekao je Sanhuan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana