Мистериозни симболи на плочи у пољу збунили научнике

Срна
Мистериозни симболи на плочи у пољу збунили научнике

У једном пољу у Шпанији пронађена је камена плоча са необичним симболима, преноси Daily Mail.

Истраживачи сматрају да је највjероватније ријеч о једном од најранијих монументалних писама на Иберијском полуострву, али нису успјели да дешифрују значење симбола.


Плоча највјероватније потиче из гвозденог доба, а језик садржи елементе шпанског и грчког језика, као и иберијских, канаанитских и источноарапских језика. У питању су културе које су у то вријеме биле активне на Иберијском полуострву.

Плоча је дугачка метар и по и широка 85 центиметара, а вјерује се да су сумболи урезани у њу између деветог и трећег вијека прије нове ере, преноси Antiquity.

Још 2002. године пронашао ју је фармер који је обрађивао своју земљу у Монтору, али је тада бачена у страну.

Двије године касније, примјетила су је два шумара, која су је однијела у Археолошки музеј у Монтору, гдје је остала наредних осам година, пише IB Time.

Гарсија Санхуан са Универзитета у Севиљи почео је да испитује плочу 2012. године, и убрзо открио да садржи симболе који потичу из различитих језика.

"Једна од претпоставки јесте да их је урезао неписмен народ, на основу онога што је видио (а није разумео) у другим културама. Могуће је да је натпис послиједица контакта иберијских народа са придошлицама, највјероватније Феничанима, који су творци првог писма", рекао је Санхуан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана