Математичар тврди: Путовање кроз вријеме је могуће

Агенције
Математичар тврди: Путовање кроз вријеме је могуће

Бен Типет, математичар и физичар са Универзитета у Британској Колумбији, створио је нови модел према којем је путовање кроз вријеме математематички могуће.

 “Људи виде путовање кроз вријеме искључиво као дио научне фантастике. Мислимо да то није могуће јер нико до сада то није учинио. Али, то са математичке тачке гледишта јесте могуће”, каже научник.


Типет у најновијој студији наводи да не би требало вршити класичну подјелу простора у три димензије, са временом као засебном димензијом.

Умјесто тога, све четири димензије требало би замислити симултано, у јединственом просторно-временском континууму, преноси Дејли Мејл.

Научник објашњава да закривљеност система простор-вријеме узрокују закривљене орбите планета. Да просторно-временски континуум није закривљен, планете би се кретале праволинијски.

У близини масивне звијезде, простор и вријеме се закривљују, узрокујући кривљење праволинијских путања оближњих планета, које прате закривљење око звијезде.

“Постоје докази за то да, што се више приближавате црној рупи, вријеме тече све спорије. Мој модел машине за путовање кроз вријеме заснован је управо на закривљеном систему простор-вријеме, односно кружном току времена којим би путници путовали умјесто праволинијског. Кружење нас враћа назад кроз вријеме”, каже Типет.

Научник свој модел описује као TARDIS (Traversable Acausal Retrograde Domain in Space-time), и истиче да је могуће путовати назад кроз вријеме захваљујући брзинама већим од брзине свјетлости.

Ипак, упркос томе што је постојање оваквог модела математички могуће, Типет истиче да је питање да ли ће човјечанство икада моћи да сагради машину засновану на њему.

“Морали бисмо да располажемо егзотичним врстама материја, које би могле да искриве простор и вријеме на те ‘немогуће’ начине”, закључио је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана